Projekt prowadzi Fundacja Banku Ochrony Środowiska, a honorowym patronem akcji jest Pierwsza Dama Agata Kornhauser – Duda.

Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.

W ramach prowadzonych zajęć uczniowie przygotowali gazetkę szkolną o szkodliwości spożywania słodyczy i napojów gazowanych, utworzyli kąciki zdrowej żywności w salach lekcyjnych, układali menu śniadaniowe i własnoręcznie przygotowali soki owocowe, sałatki owocowe i jarzynowe. Największy entuzjazm wśród dzieci wzbudził konkurs na najlepszą jesienną zabawę na świeżym powietrzu, a w głosowaniu wygrał znany od pokoleń – berek. Również rodzice zostali zaangażowani w projekt i uzyskali wiele informacji jak kształtować nawyki żywieniowe swoich pociech.