Grupa młodzieży z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie Kucharz uczestniczyła w warsztatach szkoleniowych – Trendy żywieniowe w gastronomii” organizowanych w ramach projektu „Szef dla Młodych Talentów” przez Akademię Inspiracji Makro w Warszawie.

Młodych adeptów sztuki kulinarnej przywitał Bogusław Skowron- ekspert ds. Komunikacji i Projektów HoReCa. Wydarzenie miało formę spotkania edukacyjnego o tematyce kuchni wegańskiej i wegetariańskiej z elementami pokazów kulinarnych, baristycznych i prezentacji z zakresu wiedzy o trendach rynkowych w tej tematyce.

Kolejny raz konkurs wiedzy wygrała uczennica Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Tym razem, Olga Limanin uczęszczająca do klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tej szkoły. Wykazała się dużą wiedzą z zakresu kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz szybkością udzielania odpowiedzi. Nagrodą dla zwyciężczyni są warsztaty kulinarne w Akademii Inspiracji Makro pod okiem mistrzów kulinarnych.

Podczas spotkania młodzież miała okazję obserwować pracę szefów kuchni Akademii Inspiracji Makro, którzy przygotowali następujące potrawy:

  • tatar z pieczonego selera z musztardą domową, szalotką i kurkami marynowanymi
  • podpłomyki z roślinnym” kurczakiem” podane w towarzystwie kawioru z bakłażana
    i sałaty z ziół
  • wegańskie racuchy z prażonymi jabłkami i kremem z cydru gruszkowego i białej czekolady

Info i foto: