Karol Okrasa, zaprzyjaźniony kucharz Muzeum Wsi Radomskiej, łamał przepisy tym razem z „Super Babkami”, czyli Kołem Gospodyń Wiejskich ze Skłobów w gminie Chlewiska. Na ruszcie oczywiście królowały ziemniaki! A kulinarne zaplecze stanowiły pola Muzeum Wsi Radomskiej.

Karol Okrasa, znany kucharz zaprosił Koło Gospodyń Wiejskich „Super Babki” do swojego kulinarnego programu „Okrasa łamie przepisy”. To taki deser do nagrody za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie na najlepszą „Regionalną potrawę z ziemniaków”, którego Karol Okrasa od ponad 10 lat jest jurorem. Koło Gospodyń Wiejskich to laureat jednej z edycji konkursu, organizowanego podczas Festiwalu Ziemniaka.

W trakcie nagranie przyrządzono dwa dania: tradycyjną porkę, a także typowe dla regionu, tzw. „guldy”, czyli ziemniaki wydrążone w środku, miąższ wydrążony jest dobrze doprawiony solą i pieprzem, do tego dodawana jest cebulka pokrojona w kostkę, boczek wędzony. Wszystko razem jest mieszane i farszem wypełniany jest ziemniak przykryty wieczkiem. Wcześniej przygotowuje się ognisko, do którego wrzuca się płaskie kamienie, które się nagrzewają i na te kamienie ułożone płasko kładzie się „guldy” i znowu przykrywa się je kamieniami i wszystko się tak piecze.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nie kryły zadowolenia z możliwości nagrania programu z popularnym i lubianym kucharzem oraz promocji regionalnej potrawy.

Na stronie Muzeum Wsi Radomskiej dostępna jest rozmowa z Kołem Gospodyń Wiejskich ” Super Babki” w Skłobach.
Info i foto: