Podczas uroczystej Mazowieckiej Gali Aktywizacji Obszarów Wiejskich 2021, nagrodzeni zostali lokalni społecznicy i przedsiębiorcy działający na rzecz lokalnej społeczności. W szczególności docenione zostały inicjatywy poprawiające jakość życia mieszkańców.

Liderzy z obszarów wiejskich i pasjonaci tradycji kulinarnej nagrodzeni. Powiat może się pochwalić prężnie działającymi sołectwami, które potrafią dobrze wykorzystać pozyskane środki.

Konkurs „Najlepsza inicjatywa zrealizowana w ramach Mazowieckiego Instrumentu Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2021”
Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw to program realizowany przez samorząd województwa od 2018 roku. Dzięki niemu sołectwa otrzymują wsparcie na nowe inwestycje lokalne, które polepszają jakość życia mieszkańców, np. remonty świetlic wiejskich, miejsca spotkań, siłownie plenerowe itp. – zgłoszeń dokonują gminy. W tegorocznej edycji wsparcie otrzymało aż 1276 sołectw. Pomoc finansowa z budżetu województwa wyniosła ponad 12,5 mln zł.

Kategoria: Odnowione Mazowsze (remont budynków użyteczności publicznej – świetlic, strażnic itd.)
III miejsce i nagrodę 3000 zł zdobyło sołectwo Chustki za zadanie: „Utwardzenie powierzchni gruntu na działce budowlanej nr 192 w miejscowości Chustki, wykonanie poręczy przy podjeździe dla osób niepełnosprawnych oraz zakup wyposażenia do świetlicy wiejskiej.”

Konkurs na Najaktywniejszą liderkę obszarów wiejskich
Wyróżnienie wraz z nagrodą o wartości 1500 zł, zostało wręczone Danucie Woźniak, którą można znać z działalności w Kole Gospodyń Wiejskich Zdziechowianki-Bis.

Konkurs o Laur Marszałka

Mazowiecka wieś to także wyjątkowe, tradycyjne potrawy. Ich promocji i wyróżnieniu służy m.in. Konkurs o Laur Marszałka, który w tym roku był zorganizowany już po raz czternasty. Jego celem jest popularyzacja niezwykłych, a często zapomnianych smaków z różnych zakątków regionu. Do tegorocznej edycji zgłoszono 106 produktów wytwarzanych przez mazowieckich producentów, zarówno osoby indywidualne, jak i przedsiębiorców.

W kategorii „Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty” wyróżniony został Przemysław Górlicki z miejscowości Pawłów za miód spadziowy

Nagrody i wyróżnienia wręczyli marszałek Adam Struzik, członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska oraz radny Leszek Przybytniak. Na gali obecni byli również burmistrz Szydłowca Artur Ludew, skarbnik gminy Iwona Czarnota, sołtys Chustek Halina Zawadzka, wyróżniona liderka Danuta Woźniak oraz Teresa Sodel i Marlena Długosz.

info: UM Szydłowiec