Już od rana rozchodził się smakowity zapach świeżego pieczywa, które podrażniało kubki smakowe całej społeczności szkolnej. Przerwy upływały w tym dniu pod znakiem chleba. Po południu na Dniu Otwartej Szkoły również rodzice mogli skosztować chleba i poczuć atmosferę naszej uroczystości.

Głównym celem obchodów tego dnia było przede wszystkim wyrobienie poczucia szacunku do chleba oraz podnoszenie świadomości konsumentów na temat jego zdrowych właściwości. Promowaliśmy postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Całość, jak na typową polską uroczystość przystało, została utrzymana w stylistyce ludowej, która wprowadziła nas w klimat folklorystyczny. Odszukałyśmy i odświeżyłyśmy makatki, które jeszcze nie tak dawno stanowiły główny wystrój kuchni.

Sądząc po apetycie naszych uczniów, rodziców, nauczycieli i pracowników szkoły, a także ilości zjedzonego pieczywa, święto to z pewnością było udane i stanie się tradycją naszej szkoły.

Święto chleba odbyło się w ramach projektu, które realizowały uczennice klasy 2c: Natalia Skrzyńska, Natalia Mazurczak, Weronika Kowalska i Zuzanna Trzeciak.

Organizatorkami Święta chleba były panie: Hanna Giszko i Justyna Pisarek, przy dużym wsparciu i pomocy p. Anny Tokarskiej.

swietochlebaszkola2

swietochlebaszkola3

swietochlebaszkola4

swietochlebaszkola5

swietochlebaszkola6