Uczniowie Zespołu Szkół im. KOP w Szydłowcu z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Kinga Hamela z klasy II i Kamil Czerwiak z klasy IV zajęli III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Pasja smaków – rolady i galantyny z kurczaka.
Konkurs odbył się w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn z województwa mazowieckiego m.in. z Warszawy, Radomia, Pionek, Garwolina, Przysuchy.
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, nawiązanie współpracy z pracodawcami z branży gastronomicznej i spożywczej, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz współpraca między szkołami i firmami branży gastronomicznej i spożywczej.
Zadaniem drużyn było przygotowanie czterech porcji dania zasadniczego z galantyną lub roladą z kurczaka w roli głównej oraz profesjonalne przygotowanie tuszki kurczaka z wyluzowaniem kości.
Komisja konkursowa, której przewodniczył Michał Fabiszewski znany z programu MasterChef oceniała smakowitość dań, pomysłowość, kreatywność, wygląd i aranżację potrawy oraz techniczne umiejętności przygotowania tuszki kurczaka na galantynę lub roladę.
Uczniowie szkoły przygotowali roladę z kurczaka nadziewaną szpinakiem i krewetkami podaną z musem gruszkowo-serowym, sosem owocowym oraz z kulką z ziemniaka truflowego, czarnym chipsem, glazurowaną marchewką, słodko-kwaśnym rabarbarem, szczawiem czerwonym oraz kruszonką z oscypka.