Celem programu było bogacenie wiedzy na temat wartości odżywczych warzyw i owoców oraz ich wpływu na nasze zdrowie. Poruszono także tematy dotyczące ograniczania cukrów, głównie słodyczy, w diecie małych dzieci oraz zachęcano je do większej aktywności fizycznej.
Zajęcia ułożone były „kolorystycznie”, każda lekcja rozpoczynała się od przeczytania bajki terapeutycznej dotyczącej problemu otyłości, właściwej diety czy poszanowania jedzenia. Uczniowie oglądali przygotowane prezentacje multimedialne, filmiki edukacyjne oraz wywiady z ciekawymi gośćmi, którzy opowiadali o swoich problemach związanych z otyłością. Na każdych zajęciach dzieci miały możliwość degustacji owoców, np. kaktus, liczi, awokado, banany. Uczestnicy projektu spotkali się również ze stomatologiem, pielęgniarką i kucharzem. Odwiedzili także sklep ze zdrową żywnością, brali udział w wielu akcjach o zasięgu ogólnopolskim, np. „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”, „Śniadanie daje moc”, „Soki i musy”. Codziennie wspólnie jedliśmy drugie śniadanie. W celu integracji dzieci zorganizowana została „Jesienna Spartakiada Sportowa” oraz konkursy plastyczne: „Zdrowe śniadanie”, „Mój ulubiony owoc”.
Uczniowie czynnie brali udział w zajęciach. Nabyte umiejętności i zdobyta wiedza przyczynią się do świadomego spożywania zdrowych produktów.
W realizacji tego programu czynnie uczestniczyli również rodzice dzieci, którzy włączali się w organizację zajęć, czytali swoim pociechom bajki edukacyjne oraz poznali zasady konstruowania zdrowej diety dzieci w tym wieku.
info: ZS im. Jana Pawła II w Szydłowcu