Karol Okrasa – mistrz kulinarny, autor książek, prezenter wielu ciekawych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej gościł w Zespole Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu i poprowadził warsztaty kulinarne.

Uczniowie klas Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie Kucharz doskonalili swoje umiejętności kulinarne pod okiem Karola Okrasy w szkolnej pracowni żywienia.

Warsztaty rozpoczęły się od widowiskowego przygotowania łososia z palonym sianem oraz wędzenia śmietany. Mistrz kulinarny przekonywał młodzież, że kucharz cały czas szuka nowych aromatów w kuchni. Tak, też było i tym razem. Smacznym efektem wspólnych i intensywnych prac były krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą i majonezem rybnym, krem ziemniaczanym na maślance z pieczonym dorszem confit, bliny żmudzkie z farszem z kaczki confit z konfiturą cebulową na kwasie chlebowym, sałatka z dyni i kiszonego ziemniaka z marynowanym łososiem i salsą z pieczonej papryki oraz placki ziemniaczane z marynowanym łososiem z maślanką ze szczypiorkiem.

W czasie spotkania Szef Kuchni uświadamiał uczniom, jak ważne jest pielęgnowanie wiedzy o tradycjach kulinarnych regionu oraz wykorzystywanie w kuchni prostych produktów pochodzących z pól, łąk i lasów. Podkreślał, że głównym źródłem inspiracji w tworzeniu potraw, jest dla niego kuchnia staropolska, a najważniejsza w gotowaniu – prostota.

Karol Okrasa chętnie dzielił się swoją wiedzą zawodową, życiowym podejściem do nauki, pracy i sukcesu. Barwnie opowiadał o tworzeniu nowych smaków i poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Swój sukces zawdzięcza ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji. Jak sam mówi z życiowej pasji uczynił sposób na życie.

Dla uczestników wydarzenia była to nie tylko lekcja poznawania nowych smaków, ale także profesjonalizmu, ogromnej otwartości i życzliwości. Gotowanie z tak ciekawą osobowością było niezwykle interesującym doświadczeniem. Z pewnością spotkanie z mistrzem kulinarnym uczniowie zapamiętają jako bardzo budujące i motywujące do dalszej pracy.

Warsztaty kulinarne odbyły się w ramach wspólnego projektu Starostwa Powiatowego w Szydłowcu oraz Zespołu Szkół im. KOP – „Powiat szydłowiecki. Smaki – warsztaty kulinarne”. Projekt finansowany jest ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Powiatu Szydłowieckiego.

foto. Inga Pytka – Sobutka

info. ZS im. KOP