Przemek Ceglarz, Kamil Czerwiak, Bartosz Malmon i Bartłomiej Słoń to uczniowie otrzymujący w szkole stypendium zawodowe. Dzięki temu mieli możliwość przeżycia niecodziennej przygody kulinarnej w szkolnej pracowni żywienia z Szefem Kuchni Kurtem Schellerem.

Jednodniowe warsztaty kulinarne okazały się być czasem bardzo intensywnej pracy. Gotowanie z Kurtem Schellerem było swoistą podróżą po wykwintnych potrawach i smakach z różnych zakątków świata. Do przygotowania potraw wykorzystano m.in. owoce morza – homary, kalmary, krewetki, polską wieprzowinę, bałtyckie ryby jak, również regionalne i egzotyczne warzywa oraz owoce. Smakowita podróż kulinarna została zakończona słodkimi i wytwornymi deserami.

Podczas szkolenia powstało niemal dwadzieścia różnych potraw. Uczniowie przekonali się, że gotowanie to nie tylko rozkoszowanie się w smakach – zarazili się swoistym podejściem do pracy pełnej energii, przyjemności i oczywiście świetnej zabawy.

Profesjonalizm i pasja do gotowania, jakie Kurt Scheller pokazał uczniom, niewątpliwie stanowi bogate doświadczenie w doskonaleniu warsztatu kulinarnego młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller – Szef Kuchni pochodzący ze Szwajcarii. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. W Polsce mieszka i pracuje od 1991 r.

Od 2002 roku prowadzi Akademię Kulinarną – Kurt Scheller Academy.

Mistrz jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.

kurtscheller2