W niedzielę został wyemitowany pierwszy odcinek 8. edycji programu MasterChef Junior w której bierze udział Antek Wasik z gminy Orońsko.
Zadaniem w tym odcinku było przygotowanie galaretowych tortów, które dzieci musiały zrobić w parach. W drugiej części młodzi kucharze poznali polskie słodkowodne ryby – jesiotra, suma i szczupaka.
Rywalizacja toczyła się o zdobycie immunitetu, który może ułatwić awans do kolejnych odcinków. Antek przyrządził danie ze szczupaka, a jeśli chodzi o deser przygotowywał go w parze z Kają Ciapała z Warszawy, wykonując tort waniliowo-malinowo-borówkowy „Owocowa skrzynia marzeń”, deser przypadł do gustu jury.
Danie przygotowane przez Antka Wasika w programie MasterChef Junior:
„Iglasty szczupak”
- Składniki:
Ryba:
-pół fileta szczupaka
-sól, pieprz
-100g masła
-1 ząbek czosnku
Puree z kalafiora i zmienników:
-1/3 kalafiora
-3 ziemniaki
-sól, pieprz
-100ml śmietanki 30%
-150g masła
Oliwa miętowa:
-3 garście z mięty z łodygami
-3/4szklanki Oliwy - Wykonanie:
Ryba:
Wyjąć ości ze szczupaka. Oprószyć go solą, pieprzem i odłożyć na 20 minut. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, położyć szczupaka i czosnek. Następnie bastujemy szczupaka masłem przez 4 minuty.
Puree:
Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować kalafiora i ziemniaki w wodzie przez 20 minut. Ugotowane ziemniaki i kalafiora zmiksować w blenderze. Dodać śmietankę, masło, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Oliwa miętowa:
Do blendera wkładamy miętę, oliwę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Podanie:
Na talerz wyłożyć puree z ziemniaków i kalafiora, na wierzch szczupaka, polać z boku oliwa miętową.
Deser przygotowany przez Antka Wasika i Kaje Ciapała w programie MasterChef Junior:
„Owocowa skrzynia marzeń”
Tort waniliowo-malinowo-borówkowy „Owocowa skrzynia marzeń”
- Składniki:
Biszkopt
-10 jajek
-8 łyżek mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-10 łyżek cukru
Krem:
-500 ml śmietanki
-500g mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-¼ Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker
-1 łyżeczka pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
Żelka truskawkowo-malinowa:
-70g świeżych truskawek
-30g świeżych malin
-Woda
-3 łyżki cukru,
-3g agaru
Galaretka:
-Jedno opakowanie przezroczystej galaretki o smaku truskawkowym
-0,5l soku z jabłek - Wykonanie:
Biszkopt:
Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Ubijając białka, stopniowo dodajemy cukier. Wszystko robimy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Po wymieszaniu, powoli dodajemy po 1 łyżce przesianej mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. Gotową masę delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche, jeżeli tak wyjmujemy i odkładamy.
Krem:
Do misy miksera wlewamy śmietankę oraz mascarpone, całość miksujemy do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodajemy po 1 łyżce cukru, laskę wanilii oraz pastę waniliową.
Żelka truskawkowo-malinowa
Do garnka wrzucić truskawki i maliny, dolać wody i zasypać 3 łyżkami cukru. Gotować, a gdy się zagotuje, zblendować. Przelać przez sitko ,odmierzyć 300 ml, znowu wlać do garnka i dodać 3 gramy agaru. Zagotować, przelać do pojemniczków i zostawić do stężenia.
Galaretka:
Przezroczystą galaretkę o smaku truskawkowym zrobić według instrukcji z opakowania, zastępując wodę sokiem z jabłek. Galaretkę wlać do okrągłej formy i zostawić do stężenia.
Podanie:
Biszkopty przekroić na 2 części (potrzebne są dwa biszkopty). Na 1 część biszkoptu nakładamy krem i borówki. Nakładamy drugi blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć trzeci blat biszkoptu, wykładamy krem na brzegach, a do środka wkładamy żelkę truskawkowo-malinową. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, tak aby spodnia część biszkoptu była wierzchem do góry. Gotowy tort tynkujemy pozostałym kremem, a na wierz wykładamy krem i galaretkę na środku. Następnie, dekorujemy owocami (w naszym przypadku truskawkami i borówkami). Można także, ulepić
ozdoby z masy marcepanowej (np. skrzynia). Gotowy tort oprószamy złotą posypką.
(Przepisy opublikowane przez portal TVN Link)