W akcję zaangażowani byli uczniowie naszej szkoły i ich rodzice, dziadkowie i nauczyciele. Chcieliśmy uświadomić uczniom, że to co mogą sami przygotować z bliskimi w domu, jest o wiele zdrowsze.

Uczniowie klasy 2b PG nr 1 w składzie: Julita Ciupa, Oliwia Mackiewicz, Milena Rogala, Krystian Głuch, Norbert Kiełek i Patryk Rogala przygotowali stoisko z różnymi gatunkami chleba i częstowali pieczywem przez cały dzień. Zapach i smak chleba przyciągał całą społeczność szkolną.

Na ten dzień przygotowana została specjalna wystawa rękodzieła ludowego, m.in. haftowane serwety, obrusy, tkane gobeliny. Na szczególną uwagę zasługuje ponad stuletni kilim i oryginalna szufla do wsadzania i wyjmowania chleba z pieca. Ze smakiem wszyscy uczestnicy uroczystości kosztowali różne gatunki chleba. Najmłodsi uczniowie szkoły skorzystali z poczęstunku w swoich klasach Na najbliższych godzinach wychowawczych uczniom i nauczycielom nie zabraknie pomysłów, aby w oryginalny sposób poruszyć tematykę związaną z chlebem oraz zapoznać z zasadami zdrowego stylu życia.

Opiekunem grupy projektowej była pani Justyna Pisarek, a w realizacji pomagały panie Anna Tokarska i Hanna Giszko. Idea promowania chleba, najzdrowszego dla człowieka, spotkała się z nadzwyczajnym przyjęciem wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły.

chlebaswieto2