Poprowadziły je Panie Edyta Ziętkowska-Gawor oraz Pani Beata Nowak – specjalistki z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, prywatnie pasjonatki zdrowego odżywiania oraz założycielki FoodSolution.

Szkolenie rozpoczęło się praktycznie, bowiem dzieci, rodzice oraz zaproszeni goście mieli przyjemność zjeść przygotowany specjalnie na tę okazję obiad. Zbilansowany i smaczny posiłek pokazał, że zdrowe odżywianie nie jest niczym nudnym i skomplikowanym. Po krótkiej przerwie, rozpoczęła się część wykładowa. Adepci APSZ i ich opiekunowie dowiedzieli się m.in. jak komponować posiłki, czego unikać w diecie sportowca, a także czego potrzebuje organizm młodego piłkarza aby prawidłowo funkcjonował.

Nie zabrakło oczywiście ciekawostek. Dzieci przekonały się jak duża ilość cukru znajduje się w popularnych napojach. Otrzymały także recepturę na zdrowy, domowy napój izotoniczny. Największą atrakcją okazało się samodzielne przygotowywanie soków owocowych i warzywnych. Dzieci były zachwycone i jednocześnie zadziwione ich naturalnym smakiem i słodyczą.

apszszkolenie1