Tłuszcze, razem z białkiem i węglowodanami to podstawowy składnik każdej diety. Ich zadaniem jest regulowanie pracy układu nerwowego i krwionośnego oraz ochrona wewnętrznych organów. Odpowiadają także za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Podzielić je można na tłuszcze nasycone oraz nienasycone. To spożycie tych drugich wpływa pozytywnie na organizm i procesy w nim zachodzące. W poniższym artykule skupimy się na nasyconych kwasach tłuszczowych, które powinniśmy ograniczyć.

Skutki spożywania kwasów tłuszczowych nasyconych

Nasycone kwasy tłuszczowe są zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu do kwasów tłuszczowych ich konsystencja jest bardziej stała i są znacznie bardziej odporne na utlenianie. Ciekawostką jest, że im składnik zawiera więcej tłuszczu nasyconego, tym jego konsystencja jest bardziej twarda.

Liczne badania udowodniły, że kwasy tłuszczowe nasycone mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Głównym skutkiem ich nadmiernego spożycia jest podniesienie poziomu cholesterolu, co bezpośrednio przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób, na przykład miażdżycy. Oprócz tego nasycone kwasy narażają nas na rozwój chorób układu krążenia, które mogą doprowadzić nawet do śmierci. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie spożycia produktów, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych możliwie do zera, gdyż nie mają żadnego korzystnego działania na organizm człowieka.

Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych

Nasycone kwasy tłuszczowe dobrze nadają się do smażenia, ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia. Tłuszcze nasycone zazwyczaj są pochodzenia zwierzęcego. Zaliczyć możemy do nich masło, smalec czy wszelkie wyroby wędliniarskie. Oprócz tego wspomnieć należy o mięsie wołowym, wieprzowym oraz baranim, które w tłustszych miejscach posiadają naprawdę pokaźne ilości nasyconego tłuszczu. Duża ilość NKT znajduje się w popularnym oleju kokosowym oraz palmowym.

Niestety tłuszcz nasycony znajdziemy w gotowych słodyczach oraz słonych przekąskach. O tym, że są niezdrowe i spożycie ich w nadmiernej ilości powoduje otyłość, wiedzą nawet dzieci. Z tego powodu bardzo ważne jest, by wybierać przekąski o jak najprostszym składzie, w którym nie znajdują się NKT. Obecnie wielu producentów posiada w swojej ofercie świetne smakołyki, w których nie uświadczymy zbędnych konserwantów, nasyconego tłuszczu czy morza cukru rafinowanego.

Dzienne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych

Tłuszcze w diecie dorosłego człowieka powinny wynosić około 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. O ile nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobry wpływ na organizm, tak nasycone są całkowicie zbędne do naszego funkcjonowania. Z tego powodu przyjmuje się, że powinniśmy spożywać ich jak najmniejszą ilość. Zalecana maksymalna dawka nasyconych tłuszczy powinna wynosić około 6% dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że dorosła osoba, która dziennie spożywa około 2000 kalorii, nie powinna dostarczać więcej nasyconych kwasów tłuszczowych niż 13 gramów.