#bezmąkipszennej #bezglutenu #bezbiałegocukru
Składniki:
Ciasto
– 100 g masła
– szklanka wody
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– 5 jajek
– szczypta soli
– łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
– 2 budynie waniliowe
– 100 g masła
– 70 g erytrytolu
– 500 ml mleka
– 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
Ciasto: W rondelku rozpuścić masło w wodzie. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać ciasto drewnianą łyżką przez ok. 2 – 3 min. Masa powinna być bardzo gęsta i się odrywać. Poczekać aż ciasto przestygnie. Miksując mikserem dodawać po jednym jajku, sól i proszek do pieczenia do połączenia i gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół i dwie części piec ok. 25 – 30 min w 180 stopniach.
Krem: Budynie ugotować według przepisu, ale na 500 ml mleka, a zamiast cukru dodać erytrytol. Żelatynę zalać kilka łyżkami zimnej wodą i poczekać aż napęcznieje. Gdy budyń wystygnie dokładnie połączyć z masłem. Żelatynę rozpuścić w rondelku z 3 łyżkami kremu i gdy się rozpuści szybko dodać do całości kremu. Poczekać aż lekko stężeje i przełożyć ciasto kremem. Po 1-2 h leżakowaniu w lodówce można jeść. SMACZNEGO! 🙂