Piękna, smaczna, regionalna i do tego rozśpiewana uczta w ZS im. KOP w Szydłowcu za sprawą niesamowitych gości w pracowni żywienia – Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytkowie.
Nasza szkoła znalazła się w grupie 14 szkół w Polsce, które wzięły udział w regionalnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klasy II i III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Warsztaty z KGW w Korytkowie były częścią projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”. Celem projektu jest podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych zasobów i produktów spożywczych oraz zachęcenie do wykorzystywania produktów żywnościowych od lokalnych producentów/rolników.
W niesamowitą regionalną podróż kulinarną przeniosły nas Panie – Ania, Bożenna, Teresa, Basia oraz Irena. Z niepowtarzalnych produktów od lokalnych producentów uczniowie wraz z przesympatycznymi Paniami wyczarowali zalewajkę na zakwasie, gały korytkowskie, tradycyjne racuchy oraz kompot z jabłek prosto z sadu w Karytkowie.
Panie „porwały” uczniów nie tylko do gotowania ale również do śpiewania regionalnych przyśpiewek.
Cudowna atmosfera nie opuszczała nas do końca zajęć. Warsztaty były okazją dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej do poznania dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego, z którego Panie do nas przybyły. Niepowtarzalny smak i zapach przygotowanych potraw na długo pozostanie w naszej pamięci.
Podziękowań nie było końca…