Szydłowiecką szkołę reprezentowały uczennice IV klasy Technikum Żywienia – Kamila Karczewska i Katarzyna Bednarczyk. Każda z grup miała do przygotowania zestaw potraw: zalewajka, kluski śląskie, zrazy wieprzowe w sosie korniszonowym, sałatka z czerwonej kapusty oraz naleśniki z owocami. Czas na realizację zadania to 240 minut.

Jury w składzie: Pan Marcin Parda – szef kuchni „Festa in tavola”, Pani Gabriela Król – właścicielka Gospodarstwa Agroturystycznego w Brześciu, Pani Danuta Banaczek – właścicielka hotelu „Promień” w Skarżysku oraz Pani Anna Leżańska – właścicielka firmy cateringowej „Anna”, z wielką uwagą i dokładnością obserwowało pracę przyszłych kucharzy. Oceniano nie tylko smak potraw ale także prezentację stołu oraz estetykę i dekorację wykonanych dań.

Nasza drużyna postawiła na polski, wiejski klimat – świeże owoce i warzywa, proste w formie, kamionkowe naczynia, szydełkowe obrusy i serwety. Właśnie taka oprawa, w połączeniu z doskonałym smakiem i wyglądem potraw zrobiła największe wrażenie na komisji. Zwyciężczynie: Kasia i Kamila otrzymały ciekawe nagrody.

Jedną z nich jest zaproszenie na warsztaty kulinarne z szefem kuchni – Marcinem Parda oraz karnety na squash i kręgle w kompleksie rozrywkowo-sportowym „Kombinat Formy” w Skarżysku-Kamiennej. II miejsce zajęli uczniowie ze szkoły z Ostrowca Świętokrzyskiego, natomiast III miejsce otrzymali uczniowie ze szkoły w Skarżysku-Kamiennej. Jak widać, przyswajanie wiedzy oraz nauka praktyczna w ZSO im. KOP może być wspaniałą okazją do rozwijania i doskonalenia uzdolnień, a nawet zaczątkiem pasji kulinarnych młodzieży.

fotografie i informacja http://zskop.eu/