„Kuchnia Nowej Zelandii” to pierwsza książka napisana w języku polskim w całości poświęcona klasycznym nowozelandzkim przepisom oraz nowozelandzkim produktom dostępnym w Polsce. Podaje ona proste instrukcje, jak postępować z tymi unikalnymi składnikami oraz opowiada liczne historie na temat zwyczajów żywieniowych, kultury, historii, rolnictwa i atrakcji turystycznych.
Ponad 90 klasycznych i nowoczesnych przepisów, w tym na mięsny pasztecik meat pie, ANZAC biscuits czy tort Pawłowej, zostało wybranych po to, aby ukazać radosne i nieskomplikowane podejście Kiwusów do gotowania. Informacje na temat nowozelandzkiej kultury jedzenia, historii, festiwali, szkół gotowania, szefów kuchni i innych atrakcji, towarzyszące przepisom, pomogą czytelnikom zaplanować własną podróż do Nowej Zelandii w niesamowitą wyprawę kulinarną.
Ilona Zdziech, autorka przepisów i zdjęć, jest zawodowym kucharzem pasjonującym się kuchniami południowego Pacyfiku. Pięcioletnia praca nad projektem łączyła badania w Polsce i w Nowej Zelandii oraz testowanie przepisów z setek nowozelandzkich książek kucharskich i magazynów kulinarnych. Agnieszka Kierat, utalentowana grafik młodego pokolenia, jest odpowiedzialna za projekt graficzny, zaś Peter Gordon, uznany nowozelandzki szef kuchni, opatrzył książkę swoją przedmową. Honorowymi patronami przedsięwzięcia są Ambasada Nowej Zelandii w Polsce oraz Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Nowej Zelandii.
Dariusz Zdziech – ur. 1981 r., historyk, pochodzi z Szydłowca. Studia magisterskie oraz doktorat obronił na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Pomysłodawca i prezes Towarzystwa Naukowego Australii, Nowej Zelandii i Oceanii zrzeszającego naukowców zajmujących się tym odległym regionem świata (www.anzora.org). Autor publikacji dotyczących Australii, Nowej Zelandii i Oceanii, a także historii Polski. Twórca projektów: Pahiatua – Mała Polska małych Polaków (Nowa Zelandia) oraz Poland helps Poland (Kiribati). Autor i kurator wystaw dotyczących regionu Australii i Oceanii. Organizator konferencji nt. Australii, Tuvalu, Nowej Zelandii, Polinezji Francuskiej, Polaków na Pacyfiku, Kiribati oraz Vanuatu. W latach 2011 – 2014 pracownik Ambasady Nowej Zelandii w Warszawie. W 2013 r. pełnił rolę zewnętrznego eksperta Ministerstwa Środowiska RP ds. Kiribati. Obecnie specjalista ds. marketingu i sprzedaży pierwszej w Polsce restauracji ze smakami regionu Australii i Oceanii, promującej kulturę dalekiego kontynentu. Prywatnie mąż Ilony Zdziech, autorki pierwszej polskiej książki kucharskiej na temat Kuchni Nowej Zelandii, szefa kuchni restauracji Ambasada Pacyfiku (www.ambasadapacyfiku.pl)