Kinga Hamela, Julia Nikodem i Weronika Jakubczyk – uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zajęły I miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Wyzwanie Makro Chefa.
Był to drugi etap IV edycji konkursu organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska S.A. W konkursie wzięło udział 10 najlepszych szkół gastronomicznych wyłonionych do finału przez komisję konkursową w pierwszym etapie rywalizacji.
Praca konkursowa polegała na opracowaniu autorskiego przepisu na danie regionalne z wykorzystaniem trzech wskazanych przez organizatora produktów MAKRO Chef – rolada kozia, buraczki ćwikła, udziec cielęcy oraz trzech produktów z katalogu produktów MAKRO wskazanych przez uczestników. Produkty wybrane przez nasze uczennice to maliny, wino czerwone oraz cząstki ziemniaków ze skórą.
Dziewczyny przygotowując pracę konkursową zaproponowały połączenie nowoczesności z tym co regionalne i tradycyjne. Dzięki uprzejmości Koła Gospodyń Wiejskich i Koła Super Babek ze Skłobów inspirowały się regionalnym przepisem na barabony.
Autorski przepis uczennic to nowa odsłona barabonów z konfitowaną cielęciną podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami.
Wybór okazał się podwójnym sukcesem. Oprócz I nagrody przyznanej przez komisję konkursową dzięki głosom na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów uczennice zdobyły I nagrodę publiczności. Za oddane głosy serdecznie dziękują.
Gratulujemy!