Ekspertem w dziedzinie żywienia była zaproszona Katarzyna Tyczyńska, doradca żywieniowy, dietoterapeuta, moderator programu. Jej prelekcji wysłuchała grupa ponad 40 osób: dyrektorzy placówek, osoby gotujące w przedszkolach i szkołach, itendenci, a także wszystkie osoby zainteresowane zdrowym żywieniem dzieci.
Podczas spotkania zebrani dowiedzieli się o technikach żywienia, o tym jakie produkty są zdrowe, a jakie nie. Wysłuchali również wielu zdań, na temat chorób które powoduje niezdrowe żywienie. Podawane były również przeróżne przykłady z innych polskich szkół. Czy w Szydłowcu dzieci są dobrze żywione? Zdaje się, że nie zawsze, dlatego rodzice liczą na zmiany.
Spotkaniu towarzyszyły również zdrowe produkty, kawa czy herbata, oraz przekąski. Każdy uczestnik seminarium otrzymał okolicznościową torbę z gadżetami, odbyła się również loteria w której wyłoniono dwóch zwycięzców, którzy wygrali pakiet zdrowej żywności.
Konferencja rozpoczęła w Szydłowcu nowy projekt Towarzystwa Aktywnych Kulturalnie „Projektoriat” pn. „Wiem co jem. Zdrowe dzieci w Szydłowcu”. Jak mówi Inga Pytka – Sobutka, prezes TAK „Projektoriat” – „Projekt ma za zadanie uświadomić jak ważne jest zdrowe odżywanie, ma również poprawić jakość odżywania dzieci przedszkolnych i szkolnych w Szydłowcu. Kolejnym etapem projektu będą specjalistyczne warsztaty kulinarne”
{phocagallery view=category|categoryid=296|limitstart=0|limitcount=6|imageordering=5}