W programie informacyjno-szkoleniowym, w szkole wzięli udział uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz ZSZ – Kucharz. Program obejmował prelekcję merytoryczną i część praktyczną.

Podczas części merytorycznej Mistrz Kulinarny – Marcin Budynek zaprezentował młodzieży informacje na temat polskiego mięsa wołowego. W bardzo ciekawy sposób przedstawił m.in. podział tuszy na elementy kulinarne, cechy jakościowe, dojrzewanie, sezonowanie oraz obróbkę wstępną mięsa wołowego. W czasie prelekcji nie zabrakło również informacji na temat wykorzystania wołowiny w kuchni i oczywiście steków oraz stopnia ich wysmażenia. Uczniowie poznali ciekawe potrawy z wołowiny – shabu shabu czy top sirloin.

Część merytoryczna, to również spotkanie z wartością odżywczą mięsa wołowego. Dietetyk – pani Judyta Szymkowiak przedstawiła uczniom skład chemiczny i walory odżywcze mięsa oraz interesujące porady związane z przygotowaniem i jedzeniem wołowiny.

…tatar, steki, pulpeciki wołowe to już część praktyczna projektu. Pod czujnym okiem Mistrza Kulinarnego młodzież miała okazję przygotować potrawy z najlepszej jakości mięsa wołowego. Wraz z ekipą Akademii Kulinarnej Marcina Budynka uczniowie wykonali m.in. stek wołowy z pieczonymi ziemniakami i szparagami, tatar wołowy w trzech odsłonach, orientalne pulpeciki wołowe z ryżowym makaronem, stek wołowy z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym, hamburgery z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów i majonezem limonkowo-kolendrowym.

W części praktycznej młodzież miała możliwość tworzenia ciekawych smaków i aranżacji potraw. Nowoczesne metody i techniki przygotowania mięsa wołowego z jakimi się zetknęła pozwolą na różnorodne użycie tego rodzaju surowca.

Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia warsztatów kulinarnych „Stawiam na wołowinę” oraz nóż szefa kuchni.

Pomysłodawcą i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso”. Program merytorycznie wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka i finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

Marcin Budynek – Mistrz Kulinarny, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.

Znany z ekranu z takich programów telewizyjnych jak:. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Przed kilkoma laty gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”.

Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel, a obecnie wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Współwłaściciel Tawerny Fisza by Marcin Budynek w Augustowie.

Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Uczestnik konkursów kulinarnych w kraju i na świecie.

Współautor wielu książek kulinarnych. Otrzymał wyróżnienie Hermes Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość Kulinarna roku 2012 .

wolowina1 

wolowina2 

wolowina4