Wycieczka składała się z dwóch etapów. Najpierw dzieci uczestniczyły w lekcji muzealnej pt. „Od ziarenka do bochenka”. Zajęcia odbyły się w nowym obiekcie edukacyjnym- muzealnej szkole na terenie skansenu. Uczniowie dowiedzieli się, jak tradycyjnie wypiekało się chleb, jakie służyły do tego narzędzia, próbowali samodzielnie pozyskać mąkę. Najwięcej frajdy sprawiło im jednak samodzielne uformowanie bułek z ciasta drożdżowego, które zostały wypieczone. Smakowały wyśmienicie!

Po zajęciach warsztatowych dzieci zwiedzały skansen. Obejrzały m.in. zagrodę zamożnego rolnika z Chomentowa, chałupę „biedniaczą” z Bartodziejów, remizę Ochotniczej Straży Pożarnej z Antoniowa, dworek z Pieczysk, młyn wodny z Zajączkowa. Z zainteresowaniem przyglądały się urządzeniom do wszelkich prac rolnych, od zrobionych samodzielnie przez wiejskich konstruktorów, po produkowane na skalę przemysłową, które były zaprezentowane na wystawie „Historia maszyn i narzędzi rolniczych”.

Zwiedzanie skansenu umiliła piękna, słoneczna pogoda.

sobieskimuzeumwsi2