Jesień przybyła do nas wielkimi krokami i obecnie straszy dość niskimi temperaturami oraz mroźnym wiatrem. Zbliża się zima, dla wielu znienawidzona pora roku przez byt krótki dzień, za dużo zimna oraz inne charakterystyczne aspekty dotyczące tej pory roku. Wtedy właśnie dopadają nas przeziębienia, a kluczowa w utrzymaniu dobrej odporności jest dieta. Nie powinno w niej zabraknąć różnych cennych składników, w tym witamin i minerałów. Jesienią bardzo dużo osób wprowadza do diety kiszonki – dlaczego? Jakie powody przemawiają za tym, by wprowadzić je do diety?

Kiszonki – dlaczego warto wprowadzić je do jadłospisu?

Od dawien dawna uważa się, że kiszonki pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeśli Ty ich nie lubisz i nigdy po kiszonki nie sięgasz, warto to zmienić, ponieważ mają one wiele cennych zalet. Przede wszystkim skutecznie wzmacniają układ odpornościowy oraz chronią układ pokarmowy. Pozytywny wpływ na mikroflorę jelit wpływa tym samym na funkcjonowanie odporności. W jelitach nie namnażają się wtedy złe bakterie.

Kiszonki jedzone dość regularnie są w stanie poprawić nasze samopoczucie. Jest to potwierdzone licznymi badaniami i ma związek z tym, iż kiszonki bardzo mocno wpływają na jelita. Według lekarzy i licznych laborantów, w organizmie istnieje tajemnicza oś jelitowo-mózgowa, która sprawia, że liczne sygnały z jelit wysyłane są do mózgu i wpływają na nasze odczucia.

Kiszonki to źródło witamin – cennych witamin. Nie brakuje w nich witaminy K, E, prowitaminy A, a także witamin z grupy B. Witamina C również w nich się znajduje i to w całkiem sporych ilościach.

Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom?

Kiszonki to mnóstwo antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na walkę z wolnymi rodnikami. Przeciwutleniacze zawarte w tych produktach spożywczych wykazują działanie przeciwzapalne, co ma ogromne znaczenie, jeśli boimy się rozwoju jakichś chorób.

Acetylocholina znajduje się w kiszonkach. Jest to cenny ester kwasu octowego oraz choliny, który automatycznie jest także neuroprzekaźnikiem. Odgrywa sporą rolę w odpowiednim funkcjonowaniu układu nerwowego.

Błonnik oraz bakterie fermentacji mlekowe usprawniają działanie naszego układu pokarmowego. Regulacja perystaltyki jelit to coś, do czego powinniśmy dążyć, dlatego warto sięgać po kiszonki. Zawierają one również sporo składników mineralnych. Jeśli nie jesteś sam w stanie sporządzić dla siebie jadłospisu, w którym zaistnieją kiszonki, koniecznie postaw na zamówienie, jakim jest dieta pudełkowa Kielce. Przy jesiennych i zimowych porach w wielu potrawach znajdziesz kiszonki, które rewelacyjnie wpłyną na Twój organizm.