Dietetyka czy inaczej zdrowe żywienie stanowi w dzisiejszych czasach bardzo skuteczne narzędzie, służące do poprawy dobrostanu organizmu. Dzieląc produkty spożywcze na rodziny, warto wspomnieć o dziale medycyny naturalnej, który określa się mianem fitoterapii. W ogólnym zamyśle wykorzystuje się tutaj rośliny, a w tym: przyprawy, owoce roślin czy np. kwiatostany. Jednym z doskonałych przykładów przypraw o prozdrowotnym wpływie na organizm jest ostryż długi, który dla większości lepiej kojarzony jest pod nazwą kurkumy.

Czym jest kurkuma?  Czy jest zdrowa? I czy każdy z nas wie, jak ją stosować?

Tekst, który państwo czytają stanowić będzie odpowiedź na powyższe pytania.

Ostryż długi/Kurkuma to roślina znana z kuchni indyjskiej. We współczesnym świecie kojarzyć ją można również z żółtym barwnikiem do żywności. Jeszcze do niedawna w Europie przyprawa ta, uważana była jedynie za dodatek do produktów. Zaś w innych kulturach, kurkuma już od zarania dziejów stanowi jeden ze składników prozdrowotnej diety.

Kurkumina (rodzina kurkuminoidów) czyli aktywny składnik kurkumy to związek o szerokim spektrum działania. Do prozdrowotnych właściwości „żółtego barwnika” zaliczyć można działanie:

– antyoksydacyjne (walka z wolnymi rodnikami – głównymi czynnikami rozwoju miażdżycy),

– antybakteryjne (niwelowanie potencjalnie groźnych drobnoustrojów),

– przeciwgrzybicze,

– antynowotworowe (hamowanie procesu angiogenezy – podział naczyń włosowatych nowotworu).

Jako, że kurkuma wykazuje efekt prozdrowotny na wielu płaszczyznach, zaleca się włączyć ją w prewencji chorób takich, jak: miażdżyca, cukrzyca, artretyzm, choroby neurodegeneracyjne, a w tym choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy nowotwory.

Mechanizm działania

Jednym z najważniejszych „obrońców” naszego organizmu jest glutation. Jest to składnik enzymów antyoksydacyjnych: peroksydaza glutationowa, transferaza glutationowa. Skomplikowane nazwy zapewne mało mówią, w związku, z czym rolę glutationu można porównać do „wymiatacza” wolnych rodników – elementów powodujących choroby.

Kurkuma powoduje zwiększenie stężenia glutationu w komórkach, w związku, z czym stanowi efektywne narzędzie redukujące stan zapalny. Stosowanie kurkumy stanowi doskonały pomysł w prewencji organizmu przed chorobami.

Praktyczne wykorzystanie przyprawy w kuchni

Pomimo, że przyprawy stanowią coraz ważniejszy element profesjonalnych jadłospisów, nie wszyscy wiedzą, iż spożywanie kurkumy musi być przeprowadzone w odpowiednich warunkach. Aby składnik zadziałał musi być zjadany w ilości minimum 1.5g/dobę (zaleca się od 2-3g/dobę dla dorosłych). To nie wszystko.

Charakterystyczną cechą przyprawy z Indii jest to, że jej wchłanianie w jelitach jest mocno utrudnione. Przez co, nawet, gdy zjemy odpowiednią jej ilość to i tak składnik nie przyczyni się do poprawy zdrowia. I co teraz?

Nie należy się martwić, gdyż istnieje wiele technik zwiększających biodostępność kurkumy. Jedną z nich jest łączenie jej z piperyną (aktywnym składnikiem zawartym w pieprzu czarnym). Łączenie tych produktów pozwoli nam nadać potrawom nietuzinkowy smak, a zarazem wpłynie na poprawę parametrów zdrowotnych.

Przygotowując posiłki np. z mięsa czy ryżu warto włączyć kurkumę wraz z pieprzem, jako przyprawy. Mieszanka aromatów/przypraw nie tylko podkręci smak, ale również stanie się swoistym składnikiem o prozdrowotnych właściwościach.

W razie zainteresowania usługą bądź współpracą zapraszam do kontaktu
530126071